Korpa

Viber narudžbe | 062 242 145

Dostava u 24/48 sati na Vašoj adresi – Cijena dostave 7KM putem brze pošte

Masna jetra članak

Masna Jetra

Bolesti jetre značajan su uzročnik pobola i smrtnosti u cijelom svijetu.

Kada govorimo o kroničnim bolestima jetre, u prvom redu mislimo na virusna oboljenja (hepatitisi A, B, C ), autoimune bolesti jetre i na oštećenja jetre uzrokovana alkoholom ili drugim toksinima, no možda premalo razmišljamo o nealkoholnoj masnoj jetri.

Koje su glavne funkcije Jetre

Jetra u svojem normalnom ciklusu rada provodi razne metaboličke procese koji pomažu probavi hrane,odnosi se na metabolizam proteina.

3 jednostavna načina kako do zdrave jetre?

Jednostavne mjere kojima ćemo zaštititi jetru su zdrava prehrana, održavanje normalne tjelesne težine svakodnevnom fizičkom aktivnošću te izbjegavanje alkohola.

Kako prehranom spriječiti masnu jetru?

Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari, svakodnevno stavljamo jetru na iskušenje.

Prehrana treba biti bogata povrćem i voćem, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. Poželjno je uzimati suplemente vitamina i minerala ako postoji sumnja na njihov manjak. Za jetru su loše zasićene masti (uglavnom u hrani životinjskog porijekla), rafinirani šećer i ponajviše alkohol.

Ako se dulje vrijeme unosi više hrane nego što je tijelu potrebno, dolazi do nakupljanja masnoće i u jetrenim stanicama (hepatocitima), što dovodi do nastanka masne jetre. Proces nakupljenog masnog tkiva u jetrenim stanicama koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva, uz smanjeno funkcioniranje jetre naziva se nealkoholna masna jetra.

Najčešći razolozi nastanka masne jetre?

Nastanku masne jetre često prethodi pretilost, inzulinska rezistencija, šećerna bolest i hiperlipidemija (velika količina masti u krvi).

Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre.

Za dobro stanje jetre iznimno je važna i pravilna funkcija bubrega, stoga treba jesti što više voća i povrća te dnevno osigurati optimalne količine vode (do dvije litre), naravno zu je i naš Eliksir za Jetru. Kod većine bolesnika korisno je smanjenje tjelesne težine i prekid uzimanja tvari koja je dovela do masne jetre, što dovodi do poboljšanja nalaza. Nadalje, neophodna je tjelesna aktivnost, provođenje dijete, izbjegavanje nepotrebnih lijekova te regulacija šećera u krvi.

One comment

  1. […] Poznato je da masnoća u krvi dolazi od jetre, a ne direktno iz hrane, osim manjeg postotka jedući hranu bogatu mastima. Zato je veoma važno imati zdravu jetru, a ne masnu jetru. […]

Comments are closed.

Dostavljamo samo u BiH

Cijena dostave samo 7KM

100% Povrat novca

Ako niste zadovoljni proizvodom

100% Prirodni preparati

Ručno rađeni dodaci prehrani

100% Sigurna kupovina

Plaćanje prilikom preuzimanja