Korpa

Viber narudžbe | 062 242 145

Dostava u 24/48 sati na Vašoj adresi – Cijena dostave 7KM putem brze pošte

ŠTA JE ASTAKSANTIN I ZA ŠTA SE UPOTREBLJAVA

Astaksantin je supstanca, čije je ime teško i izgovoriti, a toliko dobroga donosi našem organizmu, astaksantin, jedan je od najjačih antioksidansa. Astaksantin spada u grupu karotenoida i karakterističan je po svojoj crvenoj boji. Uobičajeno se nalazi u crvenim algama, ali i u lososu, škampama, jastogu, rakovima i ostalim morskim plodovima, koji, zahvaljujući astaksantinu imaju prepoznatljivu-ružičasto crvenu boju.

Upotreba astaksantina

Astaksantin, zahvaljujući svom antioksidantivom djelovanju, čisti naš organizam od slobodnih radikala i na taj način nas štiti od mnogih bolesti. Najčešće se upotrebljava u vidu dijetetskih preparata i dodataka prehrani, odnosno suplemenata u formi tableta ili kapsula, a može se unijeti i kroz hranu, konzumiranjem morskih plodova koji sadrže astaksantin.

Međutim, značajan unos astaksantina koji ispoljava pozitivno antioksidativno djelovanje se ipak postiže kroz dodatni unos astaksantina kroz suplemente.

Bolesti kod kojih je redovna upotreba astaksantina pokazala pozitivno djelovanje su:

  • Alzheimerova bolest
  • Parkinsonova bolest
  • Moždani udar
  • Povećane masnoće
  • Oboljenja jetre
  • Staračka makularna degeneracija
  • Srčana oboljenja
  • Dijabetes
  • Prevenira nastanak raka

S obzirom da spada u grupu karotenoida, te da je jači od beta karotena, uzimanjem astaksantina u obliku oralnih preparata u periodu od 4 do 12 sedmica prije izlaganja suncu, štiti našu kožu od crvenila uslijed sunčanih opekotina, odnosno štiti od štetnih sunčevih zračenja, te priprema našu
kožu za sunčanje i obezbjeđuje privlačan preplanuo ten. Ukoliko se koristi direktno na koži, spriječava opekotine od sunca i smanjuje bore, te usporava starenje kože.

Također, upotreba astaksantina se preporučuje i tokom liječenja neplodnosti kod muškarca, ali i za poboljšanje sna, te kod simptoma menopauze i reumatoidnog artritisa.

Astaksantin je preparat koji koriste i sportaši i svi oni koji se bave tjelovježbom jer astaksantin ubrzava oporavak mišića nakon vježbanja, te smanjuje osjećaj boli i žarenja nakon intenzivnog treninga.

Kako djeluje astaksantin

Astaksantin djeluje tako da čisti naš organizam od slobodnih radikala koji oštećuju naše ćelije i dovode do nastanka bolesti. Postupak nakupljanja slobodnih radikala se naziva oksidativni stres, a astaksantin djeluje tako da spriječava da dođe do oksidativnog stresa. Imuni sistem je posebno osjetljiv na oksidativni stres, te je upotreba astaksantina preporučljiva i kod jačanja imunog sistema.

Najnovije istraživanje o astaksantinu, objavljeno prije nekoliko mjeseci u naučnom časopisu Nutrition & Metabolism pokazalo je da svakodnevno uzimanje astaksantina može zaštititi DNK od oksidativnih oštećenja te pospješiti funkciju imunološkog sustava.

Istraživanje provedeno na 42 žene prosječne dobi 21 godinu koje je trajalo 8 sedmica, pokazalo je ako konzumacija nekoliko miligrama astaksantina ima značajan učinak na obrambene mehanizme organizma.

Primjerice, pokazatelj oštećenja DNK, u skupini koja je primala 2 mg dnevno snizio se za 32 % a pri 8 mg dnevno za čak 43%. CRP, pokazatelj upale, bio je značajno snižen, a aktivnost T i B limfocita (važnih stanica imunološkog sustava) značajno povišena.

Šta još treba znati?

Da bi se dokazali pozitivni učinci preparata astaksantina na naš organizam, još uvijek se vrše brojna ispitivanja i studije, te se preporučuje da ukoliko koristite neku terapiju prije upotrebe preparata astaksantina kontaktirate svog ljekara kako bi Vam preporučio odgovarajuću dozu. Ali bitno je napomenuti da su Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), kao i Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrile upotrebu astaksantina, obzirom da se pokazao vrlo pogodan za primjenu.

Zbog izražene crvene boje, prilikom upotrebe preparata astaksantina može doći do obojenja urina i fecesa, što treba imati na umu, kako bi se izbjegle eventualne stresne situacije.

Trenutno nema podataka o neželjenim efektima uočenih prilikom upotrebe astaksantina, ali osobe alergične na morske plodove se prethodno moraju posavjetovati sa ljekarom, obzirom da može doći do alergijske reakcije ukoliko je astaksantin porijeklom iz rakova.

Komentariši
Dostavljamo samo u BiH

Cijena dostave samo 7KM

100% Povrat novca

Ako niste zadovoljni proizvodom

100% Prirodni preparati

Ručno rađeni dodaci prehrani

100% Sigurna kupovina

Plaćanje prilikom preuzimanja