Zdravlje Jetre i prirodni preparati
Zdravlje jetre
Svaki put kada smo bolesni pomislimo kako je sve što zaista želimo zapravo: Zdravlje. Sve dok u našem organizmu svi organi funkcionišu bezprijekorno, mi smo zdravi. Međutim, kada se desi da neki organ uspori sa svojim radom ili svoju funkciju ne obavlja kako treba, javlja se čitav niz oboljenja. Poseban problem nastaje kada se organizam ne uspijeva očistiti od različitih toksina koje
svakodnevno unosimo u svoje tijelo.
Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i odgovorna je za brojne važne funkcije kao što su sinteza proteina, detoksifikacija hemijskih spojeva ili stvaranje žuči. Jetra se još naziva i centralnom laboratorijom organizma jer služi za skladištenje hranjivih tvari, kao i za neutralizaciju štetnih, odnosno toksičnih tvari.
Savršeni čistač organizma
Upravo zbog svoje funkcije „čistača“ organizma, zdravlje i dobra funkcija jetre su od krucijalnog značaja za zdravlje cijelog organizma. Uslijed oboljenja jetre ili jednostavno smanjene funkcije jetre
može doći do različitih tegoba i simptoma bolesti a neki od tih su: osjećaj umora, tjeskobe, nadutost, bolovi u zglobovima i mišićima, pojačano znonjenje kao posljedica pokušaja organizma da se preko znoja oslobodi toksina, poremećaji u koncentraciji, povećanje tjelesne mase iako ne jedete više nego inače itd.. Dugoročno zanemarivanje jetre može dovesti do ozbiljnih oštećenja jetrenog tkiva, te do pojave ciroze jetre ili raka jetre.
Međutim, dobra vijest je da je jetra organ koji se može regenerisati. Da bismo potakli regenerirajuću funkciju jetre moramo se zdravo hraniti. Međutim, danas kada smo izloženi velikom broju toksina kako u hrani, tako i u zraku i posebno kod česte upotrebe lijekova, teško je obezbijediti jetri dovoljno hranjivih i neštetnih tvari koje će potaknuti njeno čišćenje i regeneraciju.
Povratak prirodi kao jedino ispravno rješenje
U prirodi postoji lijek za svaku bolest i kombinacija pravih sastojaka prirodnog porijekla može imati obnavljajući efekat na jetru. Tako je od davnina poznato da sjeme sikavice, ćurokota, korjen
maslačka, artičoka, maslinovo ulje, đumbir, čaj od paprene metvice, sve to potiče obnovu jetre.
Sikavica– je dvogodišnja, zeljasta biljka apsolutno sigurna za upotrebu iako sa svojim bodljikavim lišćem ne izgleda tako. U narodu je poznata i pod nazivima ošljebad, gospin trn i sikalina, a potiče iz iste porodice kao i čičak, te zato izgledom jako i podsjeća na čičak. Davno se koristila kao protuotrov kod ujeda zmija. Sikavica u sebi sadrži jako veliki broj hemijskih spojeva od kojih je najpoznatiji silimarin za kojeg je dokazano da povoljno djeluje na čišćenje jetre, te potiče obnovu jetrenog tkiva, kao i detoksikaciju. Može se koristiti kao čaj ili kao sastavni dio različitih prirodnih preparata. Pri tome ne mislimo na hemijski dobijene preparate u obliku tableta ili kapsula jer bilo kakva manipulacija sjemenom sikavice dovadi do smanjenog učinka same biljke, a osim toga nova količina hemijskih tvari se unosi u jetru, što je upravo ono što se želi izbjeći.
Ćurokot– u narodu poznat kao biljka vrijednija od zlata, koja liječi sve osim smrti je od davnina poznata po svojim protuuplnim i regenerirajućim svojstvima. Mnoga istraživanja provedena u
Njemačkoj i Americi su potvrdila djelotvornost ćurokota i ulje od čurokota, posebno kod jačanja imuniteta, te regeneracije jetre. Redovnom upotrebom ulja ćurokota potiče se jačanje imuniteta i oporavak nakon kemoterapija, povećava se otpornost prema alergijama, kao i prema bakterijskim infekcijama, a posebno je dragocjeno njegovo blagotvorno djelovanje na jetru i žuč.
Maslačak– je samonikla biljka, prepoznatljiva po svom žutom cvijetu, ali također i po svojoj ljekovitosti. Maslačak sadrži vitamine A, C, B, K i E, kalcij, magnezij, kalij, inulin, koji ima blagotvorno
djestvo na probavu, saponine, gorke tvari, a brojne studije su dokazale da ima ljekovito djelovanje na snižavanje povišenog tlaka, smanjenje upalnih procesa u organizmu, reguliše šećer u krvi, poboljšava probavu, izuzetno povoljno djeluje na regeneraciju jetre, te štiti jetru i ostale stanice našeg organizma od štetnog utjecaja slobodnih radikala, jača krv. Koristi se u različitim prirodnim
preparatima, od kojih je najčešća upotreba listova maslačka u vidu salate, korjen i cvijet su česti u mednim preparatima, od maslačka se pravi i čaj, ali bitno je spomenuti da je potreban i oprez kod upotrebe stabljike maslačka koja može biti potencijalno opasna, te kod upotrebe korjena koji sadrži velike količine inulina koji potiče probavu pa stoga može da ima i laksativno djelovanje.
Artičoka– je ljekovito i ukusno povrće, od kojeg se prave ukusne kulinarske delicije, ali također i ljekoviti prirodni preparati. Artičoka spada u istu porodicu kao i biljka sikavica, te također obiluje
silimarinom i inulinom. Ljekovitost artičoke je poznata od davnina i upravo zahvaljujući sadržaju silimarina i inulina, artičoka ima pozitivno djelovanje na jetru, žuč i probavne organe, gušteraču i slezenu. Bogata je i vitaminima B, C, E, mineralima poput fosfora, kalcija, magnezija, različitim enzimima i ljekovitim gorkim tvarima. Supstanca zaslužna za ljekovito djelovanje artičoke na srce i krvne žile, kao i smanjenje masnoće je cinarin. Artičoka je, pored pozitivnih učinaka na srce, također poznata i kao prirodni lijek za obnavljanje jetre, djelotvorna je kod gihta i reume, te se koristi i kod oboljenja pluća i dijabetesa. Istraživanja napravljena na Univerzitetu u Sevilli su dokazala da artičoka potiče proizvodnju žuči, te da zahvaljujući svojim diuretskim svojstvima blagotvorno utiče na čišćenje bubrega.
Maslinovo ulje- o maslinovom ulju se može pisati jako puno, njegova ljekovita svojstva su poznata od davnina i u današnje vrijeme je dosta zastupljeno u svakodnevnoj upotrebi. Najzdravije je ono maslinovo ulje dobijeno hladnim cijeđenjem ploda masline jer se na taj način čuvaju visoko vrijedni i iznimno važni ljekoviti sastojci u nepromjenjenom obliku. Maslinovo ulje svoju ljekovitost pokazuje kroz svoje antioksidativno djelovanje, a zahvaljujući oleinskoj kiselini pozitivno djeluje na balans LDL i HDL holesterola. Pored navedenog pozitivno djeluje i na moždane ćelije, na regeneraciju kože, jetre te potiče funkciju jetre, pozitivno djeluje na zdravlje kostiju, pomaže kod zatvora, pomaže kod alergija, sprečava pojačanu lučenje želučane kiseline i mnogobrojna druga ljekovita svojstva mogu da se pripišu upravo redovitoj upotrebi maslinovog ulja.
Đumbir-je korjen porjeklom iz Indije, koji se u ljekovite svrhe upotrebljava već 5000 godina. Karakterističnog je okusa i mirisa, te se koristi i kao začin, ali i kao ljekoviti sastojak mnogih preparata. Posebno često se koristi za jačanje imuniteta, kod prehlada, ali i za čišćenje krvi i jetre, za samnjivanje upalnih procesa, kod mučnine, a ima i blagi analgetski učinak, zahvaljujući kome
umanjuje bolove. U zadnje vrijeme se jako puno koristi u kombinovanim preparatima sa drugim ljekovitim biljkama za podizanje imuniteta i općeg stanja organizma, regulacije šećera u krvi kao i
masnoća, te za čišćenje jetre.
Zdrava jetra-dug život
Ubrzani način života nam ne dozvoljava da provodimo dosta vremena u prirodi ili u brzi za svoje zdravlje. Međutim, kada zdravlje biva narušeno, onda shvatimo da je upravo briga o našem tijelu i
zdrav način života sve ono što nam treba. Kada jetra oboli, gubimo sposobnost pročišćavanja organizma i eliminacija toksina putem bubrega i kože nije dovoljna da održi naš organizam zdravim.
Zato je zdravlje jetre izuzetno bitno za naš normalan, zdrav i sretan život. Na sreću, danas postoji jako puno prirodnih preparata koji na sasvim prirodan i brz način pomažu našem tijelu da se očisti od toksina i bori protiv uzročnika bolesti, a posebno bi izdvojili Eliksir za Jetru.